Notícies

Ramon Corts presenta el seu últim volum, acompanyat per Fra Valentí Serra, Oriol Junqueras i Armand Puig

18 de maig de 2022 - General

L’anàlisi de les relacions Església-Estat davant del fenomen catalanista en la primera part de la dictadura de Primo de Rivera (1921-1923) és, a grans trets, l’objecte d’estudi del volum publicat a Sant Pacià Books pel Dr. Ramon Corts i Blay El cardenal Vidal i Barraquer: entre la crisi de la Restauració i la dictadura de Primo de Rivera. Arxius Vaticans (1921-1923).

El volum publicat aplega la correspondència del cardenal Vidal i Barraquer d’aquest període i alguns dels seus escrits. La immensa majoria d’aquests documents han estat, fins ara, inèdits. A través de l’estudi d’aquesta documentació, el Dr. Corts examina l’impacte del fenomen catalanista, no només entre les relacions Església-Estat, sinó també en la història social i política d’Espanya, i en concret, de Catalunya. En particular, se centra en la figura del nunci de la Santa Seu a Espanya entre els anys 1921-23, Federico Tedeschini.

 

"Vidal i Barraquer va ser el contrapunt a la política espanyola i a voltes de la Santa Seu"

El Dr. Ramon Corts ha encetat la presentació de l’obra amb una introducció al seu contingut i ha donat les gràcies a totes les persones que hi han col·laborat. Corts ha descrit al cardenal Vidal i Barraquer com “el contrapunt a la política espanyola i a voltes de la Santa Seu, tant abans com durant la dictadura”. Pel que fa al paper de la cúria romana, ha avançat que mirava amb una “certa prevenció” el desvetllament del catalanisme, fins al punt de prendre la decisió, per part de Tedeschini i la cúria, de “prohibir sense contemplacions la intervenció del clergat en el vessant polític del moviment catalanista”.

La presentació ha continuat amb la intervenció de Fra Valentí Serra, OFM Cap i professor de la Facultat Antoni Gaudí, que ha destacat que el Dr. Corts descriu i analitza “amb meticulós detall” les tensions entre el cardenal Vidal i Barraquer i Primo de Rivera, i el paper del nunci, el cardenal Tedeschini. Seguidament el Dr. Oriol Junqueras, historiador i  ha obert el focus per tal d’aproximar-se a les relacions entre la Santa seu i Catalunya, “no com un fenomen aïllat”, ha dit “sinó com un fenomen connectat amb la realitat europea del moment”. Per últim, el Dr. Armand Puig, rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, ha clos l’acte dient que el volum presentat “és un exemple d’una producció pròpia que presenta una qualificació de l’autor, i alhora, de la institució en què aquest volum es presenta”, una institució, ha afegit el Dr. Puig, que pretén “ser una veu consolidada, respectada, i sempre dialogant, de la cultura catalana”.

Aquest llibre és la continuació de La Qüestió Catalana en l’Arxiu Secret Vaticà. De la Restauració a Primo de Rivera (1875-1923), que es va publicar l’any 2017. Així mateix, el Dr. Corts ja està treballant el proper volum, en que analitzarà què va passar en la segona part de la dictadura de Primo de Rivera, la dictadura civil. Ambdós llibres es poden comprar al web de Sant Pacià Books

 

L'autor

El Dr. Ramon Corts i Blay és vicerector de l'Ateneu Universitari Sant Pacià, cap del Departament d’Història de l’Església de la Facultat Antoni Gaudí i professor a les facultats de Teologia i Antoni Gaudí. També és director de la Biblioteca Balmes i de la seva revista Analecta Sacra Tarraconensia. Especialista en la Il·lustració espanyola i investigador des de l'any 1982 a l'Arxiu Secret Vaticà i a l'Arxiu històric de la Secretaria d'Estat, Estat Ciutat del Vaticà. A nivell de publicacions, ha elaborat nombrosos articles científics i ha publicat cinc volums de regests sobre les relacions entre Catalunya i la Santa Seu (1877-1921).