Notícies

La Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor: temple romà, catedral i basílica

25 de setembre de 2019 - General

La Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor ha acollit la presentació del llibre de la doctora Julia Beltrán de Heredia titulat “La Barcelona visigoda: un puente entre dos mundos". El volum és una síntesi de la tesi doctoral de l’autora, presentada al 2017, que per una banda interpreta les excavacions fetes al subsòl de la basílica en els darrers anys, i per l’altra recull la recerca feta per Beltrán els últims vint anys sobre la Barcelona romana i visigoda.

La recerca de la Dra. Beltrán de Heredia apunta que la història de Sant Just es remunta dos mil anys enrere perquè han trobat restes d’un temple romà del segle I. Més tard, la primera basílica de culte cristià pren la màxima rellevància al segle VI, quan es converteix en catedral de Barcelona: “Les dades, tan documentals com arqueològiques, porten a plantejar que durant l’època visigoda, sobretot durant el segle VI Barcelona va ser sede regia, la basílica seria la catedral de Barcelona”, afirma Beltrán de Heredia.

 

La Dra. Isabel Rodà i el Dr. Andreu Muñoz han dut a terme la presentació

La presentació ha estat a càrrec de la Dra. Isabel Rodà (UAB-ICAC-AUSP) i el Dr. Andreu Muñoz (Museu Bíblic de Tarragona). La Dra. Rodà ha destacat que el llibre “marca una fita transcendent en el coneixement dels primers tretze segles de la història de Barcelona, amb una renovació profunda del tractament del context històric dels diferents períodes”. El Dr. Muñoz ha concretat en una frase el caràcter del llibre: “és un llibre que té la pell metòdica, el cos històric i l’ànima divulgativa.”

La Dra. Beltrán ha acabat la presentació donant les gràcies a totes les persones que l’han ajudat al llarg de la trajectòria i en la publicació del volum, i ha volgut englobar el llibre en la història de la ciutat: “és un llibre de Barcelona i per Barcelona, de la ciutat i per la ciutat”, ha dit. Finalment, el Dr. Armand Puig, el rector de l’Ateneu i alhora prevere de Sant Just i Pastor, ha clos l’acte felicitant-se de poder tenir un volum com el presentat dins les publicacions de l’Ateneu.

La cita ha estat un èxit absolut d’assistència, amb més de cent vint persones, que demostra l’interès dels investigadors i els barcelonins per l’arqueologia cristiana i el passat de Barcelona. El volum “La Barcelona visigoda: un puente entre dos mundos” ha estat publicat per l’editorial de l’Ateneu i es pot comprar al web de Sant Pacià Books.