El professor Dr. Mateu Riera, coordinador del seminari “Water and Culture on Islands. Looking at the Balearic Islands, the Mediterranean, and Beyond”
Congrès organitzat per la Dr. Laura Dierksmeier, la Dra. Sophie Hüglin i el Dr. Frerich Schön del Collaborative Research Center SFB 1070 Resource Cultures de la Universitat de Tübingen, juntament amb el Dr. Mateu Riera de la Universitat Autònoma de Barcelona i professor de la Facultat Antoni Gaudí de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, i en col·laboració amb la professora Dra. Maria Gràcia Salvà, directora del Museu de Mallorca, i Maria Francesca Lopez Cortés, directora del Parc Natural de Cabrera. Entre els participants també hi haurà membres de la Xarxa d'Estudis de les Illes DFG: Aproximacions interdisciplinàries a les interaccions, els entorns i les percepcions de les illes, (número de projecte 452312841). La Càtedra UNESCO per a la Sostenibilitat, el professor Jordi Morató, i el geògraf de l'illa Dr. Christian Depraetere de l'Institut de Recerca per al Desenvolupament (IRD) faran les adreces d'obertura.
El primer dia està dedicat a les Illes Balears i inclourà discursos sobre molins de vent utilitzats per bombear aigua, cerimònies de rogació d'aigua i arquitectura per a la recol·lecció de pluja, entre els que cal destacar la presentació del Dr. Mateu Riera “La gestió de l’aigua als assentaments monàstics de Cabrera (segles V-VIII)”. El segon dia començarà destacant les tecnologies de l'aigua implementades a les Illes Balears durant el domini musulmà entre els segles VIII i XII; aquestes perspectives s'ampliaran després per incloure la Mediterrània i especialment el paper dels monestirs. Dissabte, l'últim dia, una excursió dirigida pel professor Dr. Mateu Riera portarà el grup a Cabrera, una petita illa al sud de Mallorca, per estudiar les restes arqueològiques d'un dels primers monestirs de la Mediterrània amb evidència d'infraestructures hidràuliques medievals i modernes primerenques.
© Imatge: Soophie Hüglin / Museu de Mallorca, Secció Etnogràfica de Muro