Notícies

El passat de la catedral de Barcelona, protagonista de la IV Jornada de Basíliques Històriques

14 de maig de 2019 - General

 

La IV Jornada Basíliques Històriques, "La Basílica de la Santa Creu i Santa Eulàlia: la catedral abans de la catedral" s'ha tancat amb aportacions importants en l'àmbit investigador i amb èxit d'assistents. Durant els dos dies, es van exposar deu comunicacions d'investigadors de sis centres de recerca o institucions diferents i hi van assistir unes 150 persones.

Durant el primer matí es va parlar d'arqueologia i documentació. La Dra. Julia Beltrán de Heredia va presentar "Història de les excavacions arqueològiques i descobertes a la Catedral de Barcelona", Robert Baró, professor de la Facultat, va explicar "El projecte de visualització/connexió entre la basílica catedral i el baptisteri paleocristià", el Dr. Jesús Alturo mostra diplomes conservats a l'Arxiu de la Catedral de Barcelona per parlar d' "Els homines scholastici i els llibres a Barcelona en època carolíngia" i els Drs. Gerardo Boto i Màrius Vendrell van ensenyar les "Primeres dades sobre estudis de georadar a la Catedral de Barcelona". El matí va acabar amb un debat entre assistents i ponents. 

La tarda del dia 2 es va parlar de la catedral romàmica i d'escriptura a la Catedral. El primer ponent va ser el Dr. Marc Sureda, professor de la Facultat i conservador del Museu Episcopal de Vic, que va presentar "Historiografia dels precedents de la Catedral de Barcelona" i es va centrar sobretot en la catedral romànica. Dr. J. Antoni Iglesias-Fonseca va presentar "Llibres, lectors, llibreries i escriptura a la Catedral de Barcelona (segles XI-XIII)", i la tarda es va acabar amb un debat entre ponents i assistents.

La Dra. Julia Beltrán de Heredia va començar el segon dia de la IV Jornada amb la comunicació "Elements de l’antiguitat clàssica i tardana a la Catedral de Barcelona: estudi i contextualització", una investigació feta amb la Dra. Isabel Rodà, que no va poder assistir a la presentació. Seguidament, la Dra. Francesca Español va parlar de patrimoni material i immaterial a "El Sant Sepulcre a la Catedral de Barcelona. Devoció i escenaris". La taula de les tres ponents va ser moderada per la Prof. M. Gemma Garcia LIinares.

La última part de les sessions va estar dedicada a l'arxiu i el patrimoni de la Catedral. Dr. Antoni Virgili va explicar la investigació que s'està duent a terme "Diplomatari de l’Arxiu Capitular de la Catedral de Barcelona, segle XII. Un projecte en marxa", i la Dra. Lluïsa Amenós i la Sra. Ana Ordóñez "Documentar, conservar, investigar i difondre: proposta patrimonial per a la Catedral de Barcelona".  

La IV Jornada Les Basíliques Històriques "La Basílica de la Santa Creu i Santa Eulàlia: la catedral abans de la catedral" es va tancar amb una visita als elements antics de la Catedral de Barcelona par part dels professors de la Facultat Antoni Gaudí Julia Beltrán de Heredia i Robert Baró.

El cicle "Les basíliques històriques de Barcelona" vol posar en valor el patrimoni de les basíliques de la ciuat, d'una gran riquesa i interès i encara en gran part desconegut. Les comunicacions de les jornades seran publicades a la col·lecció Studia Storica Tarraconensia de la Facultat Antoni Gaudí.

 

Recull de fotografies de la IV Jornada Les Basíliques Històriques de Barcelona.

IV Jornada Basíliques Històriques