Curs d'arqueologia de Son Peretó (Mallorca)

Curs d'Arqueologia cristiana Son Peretó

El professor de la Facultat Mateu Riera organitza anualment un curs pràctic d'arqueologia cristiana a la Basílica de Son Peretó, a Manacor (Mallorca, Illes Balears). El curs vol apropar als participants la metodologia bàsica d'excavació i del registre arqueològic, així com als materials mobles més característics dels segles IV al VIII dC de la Mediterrània occidental.

Aquest curs és una bona oportunitat per introduir-se en l'arqueologia d'aquest període, ja que es poden rebre de primera mà els coneixements de la tècnica arqueològica alhora que se n'exerceix la pràctica i es rep formació teòrica de context.

 

El jaciment

El conjunt cristià de Son Peretó es troba a l’est de l’illa de Mallorca, a uns 6 km del nucli urbà de Manacor, a la carretera que uneix aquesta població amb la de Sant Llorenç des Cardassar. És un assentament que ocupa la part més alta d’una petita elevació rodejada actualment per terres d’explotació agrícola, la qual dista uns 10 km del port natural més proper.

Es tracta d’un jaciment de l’antiguitat tardana que inclou una basílica pavimentada en alguna de les seves fases amb mosaics, un baptisteri amb la particularitat de presentar dues piscines i una sèrie d’habitacions annexes als peus de l’edifici cristià. Les edificacions fins ara descobertes van estar en ús entre els segles V a VIII dC. N’hi ha que es varen emprar com a tallers i habitatges. Durant aquelles centúries també va ser un lloc emprat com a cementiri, del qual se n’han documentat, fins ara, més de 150 sepultures.

 

Edició 2022

El curs està organitzat en tres torns diferents: el primer del 22 al 27 d'agost, el segon del 28 d'agost al 3 de setembre, i el tercer del 5 al 10 de setembre. Els matins es dedicaran als treballs d'excavació i les tardes a les feines de neteja i siglats dels materials i a la formació a través de conferències i visites. Per tota la resta d'informació es pot consultar el programa del curs.

Les inscripcions estaran obertes fins el 17 d'agost. Per inscriure's, s'ha d'enviar un correu a mriera.antonigaudi@edusantpacia.cat.

 

Fotografies del curs de 2018:

Son Peretó 2018