Notícies

Inscripcions obertes pel Curs pràctic d'arqueologia cristiana a la Basílica de Son Peretó de Manacor (Mallorca)

21 de març de 2018 - General

El professor de la Facultat Mateu Riera organitza un curs pràctic d'arqueologia cristiana a la Basílica de Son Peretó, a Manacor (Mallorca, Illes Balears). El curs vol apropar als participants la metodologia bàsica d'excavació i del registre arqueològic, així com als materials mobles més característics dels segles IV al VIII dC de la Mediterrània occidental.

El curs està organitzat en diferents torns i s'impartirà en dues llengües. Els primer tres torns seran en català i es duran a terme els dies següents: el primer del 20 al 26 d'agost, el segon del 27 d'agost al 2 de setembre, i el tercer del 3 al 9 de setembre. Els matins es dedicaran als treballs d'excavació i les tardes a les feines de neteja i siglats dels materials i a la formació a través de conferències i visites. Per tota la resta d'informació es pot consultar el programa del curs del curs en català.

El quart torn tindrà una durada de 14 dies, del 10 al 23 de setembre, i s'impartirà en anglès. Aquest Curs també va dirigits a graduats o estudiants en història, arqueologia i estudis similars i inclou 10 hores de classe, 80 de treball de camp, dues excursions i l'estada a l'Illa. La informació completa es pot consultar al programa del curs en anglès.

 

Una oportunitat única

Aquest curs és una bona oportunitat per introduir-se en l'arqueologia d'aquest període, ja que es poden rebre de primera mà els coneixements de la tècnica arqueològica alhora que se n'exerceix la pràctica i es rep formació teòrica de context.

 

El conjunt cristià de Son Peretó es troba a l’est de l’illa de Mallorca, a uns 6 km del nucli urbà de Manacor, a la carretera que uneix aquesta població amb la de Sant Llorenç des Cardassar. És un assentament que ocupa la part més alta d’una petita elevació rodejada actualment per terres d’explotació agrícola, la qual dista uns 10 km del port natural més proper.

Es tracta d’un jaciment de l’antiguitat tardana que inclou una basílica pavimentada en alguna de les seves fases amb mosaics, un baptisteri amb la particularitat de presentar dues piscines i una sèrie d’habitacions annexes als peus de l’edifici cristià. Les edificacions fins ara descobertes van estar en ús entre els segles V a VIII dC. N’hi ha que es varen emprar com a tallers i habitatges. Durant aquelles centúries també va ser un lloc emprat com a cementiri, del qual se n’han documentat, fins ara, més de 150 sepultures.

Les inscripcions estaran obertes fins el 10 de juliol. Per inscriure's, s'ha d'enviar un correu a mriera@facultatantonigaudi.cat.